Inici Homilies Mn Francesc SANTÍSSIMA TRINITAT – Cicle C (Mn. Francesc)
SANTÍSSIMA TRINITAT – Cicle C (Mn. Francesc) PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per editor   
diumenge, 22 de maig de 2016 17:24

Amb molta raó, algú ha dit: En lloc parlar tant de Déu, hauríem de parlar més amb Ell. Els teòlegs ho tenen també molt clar: No es pot parlar de Déu si abans no ens hem agenollat davant d’Ell i hem interioritzat la seva paraula. Si no ens deixem tocar pel seu misteri, les nostres paraules sobre Déu sonaran a buides. Popularment diem: De la l’abundància del cor en parla la boca. El que puguem dir sobre Déu es recolza en una fe viva, sentida. Cal un respecte profund per un misteri que, tot atraient-nos i essent proper a nosaltres, no podem traduir en paraules merament humanes. Ni tan sols podem imaginar un Déu que és Pare, Fill i Esperit Sant. Cal submergir-se en el fons del misteri i deixar-se portar. Les vivències sobre Déu també es fan difícils d’explicar.

I per què creiem en un Déu que és Pare, Fill i Esperit Sant? Ho han inventat els teòlegs o els grans pensadors cristians? La raó per a creure-ho s’arrela dels ensenyaments de Jesús i dels escrits del Nou Testament. Sense Jesús, nosaltres estaríem encara en una etapa de l’Antic Testament. Déu seria per a nosaltres el Déu del Sinaí, de Moisès, dels profetes, als quals Déu no s’havia revelat plenament. Amb Jesús hem conegut Déu. Sabem que és un Déu Pare o, si voleu anomenar-lo així, un Déu Mare. Un Pare que estima amb la tendresa d’una mare. En un salm trobem aquesta pregària tan bonica, plena de confiança en Déu: Jo em mantinc en pau, tinc l'ànima serena. Com un nen a la falda de la mare, així se sent la meva ànima (Sl 131,2). Així és el Déu Pare que Jesús ens ha donat a conèixer. Quina joia sentir-se estimat així!

Des del principi Déu no estava sol. El qui va venir a fer-nos-el conèixer estava amb Déu. Era Jesús que sant Joan anomena Paraula. Al principi existia el qui és la Paraula. La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu. L’evangelista ho deixa ben clar: A Déu, ningú no l'ha vist mai: el seu Fill únic, que és Déu i està en el si del Pare, és qui l'ha revelat (Jn 1,1.18). La Paraula, Jesús, el Fill, era Déu i va revelar el seu misteri. El Pare es manifesta en la persona de Jesús: en els seus ensenyaments, en una vida totalment donada als altres, sobretot els més desprotegits, els més dèbils, els més abandonats. En tota la seva actuació, se sentia unit al Pare: Jo i el Pare som u (Jn 10,30). Aquesta unió amb el Pare havia de portar els deixebles a viure units. Mireu quina pregària més bonica adreça Jesús al Pare: Jo els he donat la glòria que vós m'heu donat, perquè siguin u com nosaltres som u (Jn 17,22).

En l’evangeli d’avui (Jn 16,12-15), hem pogut escoltar aquestes paraules de Jesús: Tot el que és del meu Pare és meu. Moltes persones accepten la personalitat humana extraordinària de Jesús, cosa més fàcil per a tots nosaltres. Però l’evangeli fa un pas més enllà: Jesús és Déu. Viu de Déu, fa allò que el Pare vol. Allò que pertany a Déu pertany també a Ell. L’amor que manifesta a les persones amb les quals tracta, és l’amor de Déu que es dóna a conèixer. Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic (Jn 3,16). Jesús és Déu, Fill. En la primera carta de Joan, llegim: Nosaltres mateixos hem contemplat com el Pare ha enviat el seu Fill perquè fos el salvador del món; nosaltres en donem testimoni. Per això tothom qui confessa que Jesús és el Fill de Déu, està en Déu i Déu en Ell (1Jn 4,14-15).

Déu és també Esperit, Esperit Sant. És l’Esperit que guiava els passos de Jesús. És l’Esperit que se’ns comunica a cada u de nosaltres i que és també manifestació de l’amor de Déu. En la segona lectura (Rm 5,1-5), Pau ha recordat que, fins i tot enmig de proves i tribulacions, podem trobar la satisfacció perquè Déu dóna esperança, i l’esperança no pot defraudar ningú, després que Déu donant-nos l’Esperit Sant, ha vessat en els nostres cors el seu amor. Déu dóna l’Esperit d’amor. Estem embolcallats pel misteri d’amor del Pare, que es manifesta en la persona del Fill i ens fa forts en la fe, per l’Esperit Sant. Jesús advertia els deixebles que serien portats als tribunals i els diu: Quan us posin a les seves mans no us preocupeu del que haureu de dir: en aquell moment digueu allò que us sigui inspirat, perquè no sereu vosaltres qui parlareu, sinó l'Esperit Sant (Mc 13,11)

¿Com vivim aquest misteri d’un Pare, Fill i Esperit Sant, que envaeix la nostra vida?

Girona, 22 de maig de 2016